tiistai 25. marraskuuta 2014

Hääohjelmat - inspiraation lähde vai sosiaalipornoa?

Ajattelin esittää mielipiteitäni niinkin tärkeästä aiheesta kuin hääohjelmat. Hääohjelma-termillä tarkoitan Suomen televisiossa esitettäviä suomalaisia/ulkomaisia realityohjelmia, joiden teema liittyy häiden valmisteluun ja itse hääpäivään. Itse olen seurannut enemmän tai vähemmän aktiivisesti muutamaa sarjaa. Nämä ovat Neljät häät (Suomen sekä Amerikan) sekä Satuhäät. Meidän häät -ohjelmasta olen katsonut satunnaisesti joitakin jaksoja, mutta se ei ole jostain syystä oikein iskenyt. Kaksi julkkista ja yhdet häät -ohjelma sen sijaan ei mielestäni palvele tarkoitustaan (?) inspiraation lähteenä ellei suunnittele tosi extreme-häitä. Minulla oli suuret odotukset Kuninkaalliset häät -ohjelman suhteen, mutta se paljastuikin joksikin aivan muuksi kuin mitä olin kuvitellut...

Mielestäni Suomen Neljät häät oli oikeasti viihdyttävä ohjelma. Siinä näytettiin juuri se, mikä minua kiinnostaa; tavallisten ihmisten erilaisia hääpäiviä ilman sen suurempaa draamaa tai hääparin taustojen kaivelua. Ehkäpä oikeasti hyvä palkinto (häämatka) takasi sen, että ohjelmaan hakeutui ihan tavallisia fiksuja ihmisiä, jotka halusivat järjestää kauniit ja ikimuistoiset häät. Ongelmana kaikissa suomalaisissa hääohjelmissa tosin on se, että näytettävät häät ovat kuitenkin kaikki tosi samanlaisia. Amerikan neljät häät -ohjelma liikkuukin aivan eri sfääreissä. Hääbudjetit ovat min. 20 000 dollaria, vieraita on lähemmäs toistasataa ja kaikki on aivan viimeisen päälle suunniteltua. Toki Amerikassa kaikki on suurempaa ja usein myös hieman, noh, mautonta. En voisi kuvitellakaan pukevani päälleni "blingeillä" koristeltua kermakakkuhääpukua tai saapuvani juhlapaikalle lattiasta nousevan estradin päällä musiikin pauhatessa taustalla. Silti olen mielestäni saanut tästä ohjelmasta kaikkein eniten inspiraatiota omien häitteni suunnitteluun.

                                          Kuva täältä

Sitten päästäänkin aiheeseen, mikä aiheuttaa minulle hieman häpeää. Satuhäät. Miksi katsoin kyseistä ohjelmaa? Voin rehellisesti sanoa, että aloin katsomaan viimeisintä kautta siinä toivossa, että näkisin kauniita, hyvin suunniteltuja ja inspiroivia häitä. Ensimmäisestä jaksosta lähtien oli kuitenkin selvää, että tämä ei ole formaatin tarkoitus. Miksi en sitten heti lopettanut ohjelman katsomista? Noh, ehkäpä minussakin asuu pieni "kyttääjä", joka tykkää kauhistella toisten ihmisten edesottamuksia. Häpeillen myönnän, että kerran sain itseni kiinni lukemasta vauva.fi -keskustelupalstaa reaaliaikaisena samalla kun katsoin uusinta Satuhäät-jaksoa. Noloa, tiedän. Tosin loppupeleissä taisin katsoa ainoastaan muutaman jakson uusimmalta kaudelta. Uskottelen itselleni tämän johtuvan siitä, että minulla sittenkin olisi jonkinlaisia standardeja ja laatuvaatimuksia.;) 

Mielestäni Suomen tv:stä puuttuu vielä yksi oikeasti laadukas hääohjelma ja uskon, että sille löytyisi myös kysyntää. Miksi hääohjelmia ei voisi tehdä samalla mentaliteetilla kuin esimerkiksi sisustusohjelmia? Näytettäisiin vaihe vaiheelta kauniiden ja inspiroivien häiden suunnittelu asiantuntijoiden avustuksella. Häälehdistä ja hääaiheisilta nettisivuilta tykkään lukea juttuja nimenomaan oikeista häistä. Esimerkiksi Best day ever -sivuston "Inspiroidu oikeista häitä" -osio (klik) on mielestäni todella kiva. Samankaltaista estetiikkaa ja hyvää makua toivoisin myös hääohjelmilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti