keskiviikko 10. elokuuta 2016

Tavarataivas - osa II

Häälahjoista, jotka saattavat aiheuttaa yllättävän voimakkaita tunteita, olen kirjoittanut jo aikaisemmin ensimmäisessä Tavarataivas-postauksessa. Osan mielestä mistä tahansa lahjasta tulisi olla kiitollinen, osa haluaa tavaran sijasta rahaa, osa ei oleta saavansa lainkaan lahjoja ja jotkut vaativat vähintään 200 euron arvoista häälahjaa. ;)

                                         Kuva täältä.

Ajat ovat muuttuneet paljon siitä, kun vasta häiden jälkeen muutettiin ensimmäiseen yhteiseen kotiin. Nykyään pariskunnat ovat yleensä asuneet yhdessä jo pitkään ennen häitä ja tarpeellista sekä tarpeetonta tavaraa on kertynyt vuosien saatossa. Näin ollen on mielestäni täysin asiallista pyytää esimerkiksi rahaa häämatkaa varten tai tehdä spesifinen lahjalista, jota vieraiden tulee noudattaa. KonMari-oppaiden kulta-aikana turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen alkaa olemaan muodikkaampaa kuin tavaran haaliminen. Luulen, että lahjalista on myös vieraiden parhaaksi, koska muuten lahjan antajalle voi jäädä epävarma olo, jos ei ole millään meinannut keksiä mitään ja päätynyt ostamaan vain jotakin.

                                           Kuva täältä.

Me ratkaisimme asian pyytämällä ensisijaisesti lahjoituksia häämatkaamme varten ja laatimalla pienen pienen lahjalistan heille, jotka haluavat antaa konkreettisemman lahjan. Listalla lahjojen hinnat vaihtelevat noin 30 eurosta yli 200 euroon ja lahjan voi hankkia myös yhteisesti useamman henkilön kesken. Emme siis oleta kenenkään ostavan yksin kallista lahjaa, vaan esimerkiksi koko perheen/kaveriporukan kesken. Niille vieraille, jotka haluavat ostaa tavaralahjan, mutta eivät löytäneet sopivaa lahjalistasta, olemme antaneet "lisävinkkejä" mieluisista lahjoista.

                                                     Kuva täältä.

Hääkutsussamme myös todetaan, että lahjojen sijaan läheistemme läsnäolo on meille suurin lahja. Joku varmasti ajattelee, että joo, joo ihan varmasti haluatte rahaa/lahjoja, mutta mitä enemmän olen asiaa miettinyt, sitä varmemmaksi olen tullut siitä, että minun puolestani meidän häihin saa tulla ilman lahjaa. Me emme todellakaan järjestä häitä lahjojen vuoksi, vaan koska jostain syystä haluamme käyttää suuren osan säästöistämme yhteen päivään. :D Juhlien hinnalla ei myöskään ole mitään tekemistä sen kanssa, miten arvokkaan lahjan tulisi olla. Olisi todella surullista jos joku jättäisi tulematta juhliin sen takia, että ei ole varaa lahjaan.

                                                    Kuva täältä.

Jos olisimme esim. juuri ensimmäiseen yhteiseen asuntoon muuttaneita opiskelijoita, materialahjoilla olisi todennäköisesti suurempi merkitys eli elämäntilanne ja senhetkinen tulotaso vaikuttavat varmasti paljon. En silti väitä, etteikö minullakin olisi materialistisia haaveita. Onhan niitä paljonkin ja osa löytyy myös lahjalistastamme. Tuosta KonMarista tuli vielä mieleeni, että olin hieman järkyttynyt siitä, kuinka kirjassa kehotetaan heittämään käyttökelpoista tavaraa roskiin. Olen kyllä vasta kirjan alkusivuilla, joten ehkä kierrätysosio tulee myöhemmin. ;) Kannatan ehdottomasti turhan tavaran karsimista, mutta kaatopaikat kyllä täyttyvät nopeasti jos jokainen KonMari-intoilija kantaa kymmeniä jätesäkillisiä tavaraa sekajätteeseen...  

                                          Kuva täältä.

Kuvituksena meidän lahjalistamme sisältöä.

2 kommenttia:

  1. Itse luin KonMaria vähän samanlaisin ajatuksin. Ehkäpä hänen olisi kannattanut mainita kirjassaan, ettei käyttökelpoista tavaraa kannata nakata roskiin vaan viedä esimerkiksi sellaisiin paikkoihin, jotka keräävät vähävaraisille tavaraa? Löysin kyllä kirjasta monia hyviä säilytysvinkkejä. :) Tuosta lahja-asia on kyllä hieman hankala, kun ei voi olla varma miten ihmiset suhtautuvat siihen... Minusta on helpottavaa, jos kutsussa on tilinumero tai lahjalista, silloin hääpari varmasti saa mieluisan lahjan. Se ei ole lahjan antajalle eikä saajalle kivaa, jos lahja ei ole mieluisa. Itse olen kehdannut mennä häihin ilman lahjaa, sillä yhtenä kesänä meillä oli viidet häät, joihin jokaiseen ajoimme viisisataa kilometriä ja yövyimme hotellissa. Mielestäni tärkeintä on, että vieras saapuu paikalle juhlistamaan hääparia. Ja toki kortti on kiva! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tykkään selkeistä lahja-/rahatoiveista, koska en muutenkaan ikinä meinaa keksiä, mitä ostaisin lahjaksi. Viidet häät kesässä on jo aikamoinen suoritus! :D Meidän ennätys taisi olla kolmet, mutta niistäkin on jo 10 vuotta aikaa. Enää ei ole ollut kuin max yhdet häät/vuosi jos sitäkään... Todellakin tärkeintä on läheisten läsnäolo, ei lahjat. :) Kortti ja esim. kukka on aina varma valinta.

      Poista