lauantai 21. marraskuuta 2015

Viiniralli Champagneen osa V - Vallée de la Marne

Lauantaipäivä Champagnessa ei alkanut lupaavasti. Söimme aamiaisen autossa läheisen Lidlin parkkipaikalla, minkä jälkeen ajoimme Epernayn keskustaan hakemaan aamukahvia. Sattumalta päädyimme juuri siihen kahvilaan, jonka tuotteet olivat ylihintaisia ja kahvi aivan vetistä. Tämä oli siis ainoa huono kahvilakokemuksemme Epernayssä; Boulangerie-patisserieiden kahvit olivat aivan erinomaisia. Nappasimme keskustasta vielä lounaspatongit mukaan ja jatkoimme matkaa kohti Marnen laaksoa, joka tunnetaan erityisesti Pinot Meunier -rypäleen viljelyalueena. Ensimmäisenä saavuimme Ayn kylään, jossa ihastelimme hetken Bollingerin taloa ja kävelimme viiniviljelmien lomassa.

Bollingerin hoodseja Ayn kylässä.Päivän pääkohde oli Hautvillersin kylä ja siellä Champagne G. Tribaut -talo. Hautvillers oli ehkäpä eniten turisteille suunnattu niistä kylistä, joissa vierailimme. Tämä johtuu varmasti siitä, että kylässä sijaitsee munkki Dom Pérignonin luostari ja hauta.

Tervetuloa Hautvillersiin.
                   
G. Tribaut -talossa oli jo runsaasti vierailijoita meidän saapuessamme. Siitä huolimatta saimme erinomaista palvelua mieheltä, jonka oletimme olevan talon isännän poika, perheyrityksestä kun oli kyse. Maistettuamme ensimmäiseksi talon Cuvée de Réserveä (40 % Chardonnay, 30 % Pinot noir, 30 % Meunier), olimme jo lähes varmoja, että tässä on meidän hääsamppanjamme. Cote des Blancs -alueen kirpsakoihin blanc de blancseihin verrattuna viini maistui omassa suussani tasapainoisemmalta ja monivivahteisemmalta. Sulhaseni halusi kuitenkin maistaa myös muita talon tuotteita ja saatuamme laseihimme Chardonnay-vetoista Rosé de Réserve -viiniä (80 % Chardonnay, 20 % Pinot noir), hän oli täysin myyty. Emme olleet suunnitelleet tarjoavamme Rosé-samppanjaa häissämme, mutta hetken neuvoteltuamme päädyimme siihen lopputulokseen, että tässä olisi meidän hääsamppanjamme. Olimme jo ennen matkaa sopineet, että ostamme hääsamppanjan heti, kun sopiva tulee vastaan, emmekä jää arpomaan liian pitkäksi aikaa, koska olisi täysin mahdotonta käydä jokaista viinitaloa läpi ja palata lopuksi sinne, mistä löytyi se täydellinen samppanja. Tartuimme siis tilaisuuteen ja ostimme mukaan kahdeksan laatikollista Rosé-samppista sekä lisäksi muutaman pullon talon muita samppanjoita omaan käyttöön. Päätökseemme saattoi vaikuttaa myös se, että tämä oli ensimmäinen samppanjatalo, jossa oli kissa lemmikkinä (koiria näkyi useammassa talossa).;)

Champagne G. Tribaut.

Intopiukeana pakkasimme viinit autoon ja palasimme takaisin kylän parkkipaikalle syömään lounaspatonkeja. Hautvillersin kylässä kävimme lisäksi tutustumassa Dompan luostariin, jossa oli ilmeisesti häät alkamassa, joten emme voineet viipyä pitkään. Piipahdimme myös parissa maksullisessa tastingissä, mutta mikään ei (onneksi) vetänyt vertoja hääsamppiksellemme. Palasimme vielä takaisin G. Tribaut -taloon kysymään, josko olisimme päässeet tutustumaan myös heidän viinikellareihinsa, mutta valitettavasti kellarivierailu olisi pitänyt varata etukäteen. Tyydyimme siis kuvaamaan talon viinipensaita, joissa hääviinimme rypäleet ovat kenties joskus kypsyneet. 

Viinit pakattuna mukaan sekä Dom Pérignonin luostari.

Vallée de la Marnessa vierailimme lisäksi Dameryn, Chatillon-sur-Marnen ja Verneuilin kylissä. Dameryn kylässä sijaitsevassa Champagne J. De Telmont -talosta löytyi loistava blanc de blancs, mutta hintatasoltaan kyseinen viini ei olisi soveltunut hääjuomaksi. Illalla palasimme Epernayn keskustaan nauttimaan matkan parhaasta illallisesta, josta kerroinkin jo Viiniralli Champagneen osa III -Epernay -postauksessa.  

J. De Telmont -talon parkkipaikalla oli hauskasti esiteltynä samppanjan valmistukseen käytettävien rypäleiden päälajikkeet.


Tähän päättyi tarina hääsamppanjamme takana. Viinit ovat tällä hetkellä säilössä kellarissa odottamassa ensi vuoden syyskuuta. Viiniralli kuitenkin jatkui vielä, joten kirjoittelen pikkuhiljaa lisää postauksia aiheesta. Champagnessa vietimme vielä yhden kokonaisen päivän, kunnes jatkoimme matkaa kohti häävalkkareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti