sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Viiniralli Champagneen osa I - matkasuunnitelma

Suunnittelimme viime viikonloppuna tulevaa kesälomareissuamme ja saimme vihdoin myös lauttamatkat varattua. Tarkoituksena on siis ajaa Ruotsin ja Saksan kautta Ranskaan Champagnen-maakuntaan tutustumaan viinitiloihin ja hankkimaan hääsamppanjat. Tosin jouduimme muuttamaan hieman suunnitelmiamme, koska Göteborg - Frederikshavn väliä liikennöivä lautta oli täyteen buukattu. Plan B osoittautuikin ehkä jopa fiksummaksi vaihtoehdoksi, koska säästämme sillä ajokilometrejä. Matkustamme siis Tukholmaan ihan perinteisesti Silja Linella ja ajamme Tukholmasta suoraan Malmöön, josta matka jatkuu yön yli lautalla Travemundeen. Travemundesta ajamme Pohjois-Saksaan ystäväni ja hänen perheensä luokse ja seuraavana aamuna jatkamme matkaa Ranskaan, Epernayn kaupunkiin. Epernay toimii tukikohtanamme, josta ajelemme eri viinitiloille. Olemme alustavasti suunnitelleet vierailevamme ainakin seuraavissa kylissä: Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy, sekä Avize. Lisäksi piipahdamme Reimsin kaupungissa tutustumassa suurempiin samppanjataloihin, kuten Piperiin. Reimsissa olemme käyneet jokunen vuosi sitten Pariisin matkan yhteydessä, joten emme jää kaupunkiin pidemmäksi aikaa.

Olemme kruisailleet ennekin; tuolloin ajoimme Ruotsin ja Tanskan kautta Saksaan.
                    
Takastulomatkalla pysähdymme vielä tutkimaan Rheingaun viinilaaksoa tavoitteena löytää myös valkoviinit häihin. Viimeksi Saksassa matkaillessamme tutustuimme Toni Jost -talon rieslingeihin, jotka nousivat heti molempien suosikeiksi. Toivommekin pääsevämme vierailemaan myös Toni Jostilla, jotta voisimme nauttia lempparivalkkaristamme häissämme. Rheingausta ajamme takaisin Travemundeen, josta jälleen jatkamme matkaa lautalla Ruotsin puolelle. Reissumme kestää yhteensä 12 päivää. Olemme perillä Champagnessa neljäntenä matkapäivänä ja lähdemme paluumatkalle kahdeksantena päivänä. 

Reimsissa viiniluolastoissa.
                         
Emme laske matkan kustannuksia hääbudjettiimme, koska kyseessä on kesälomamatka. Hyvin todennäköisesti olisimme tehneet samanlaisen reissun joka tapauksessa jossain vaiheessa, joten miksipä ei hakisi samalla hääviinejä. Tosin jos kyseessä olisi vain lomamatka, olisimme todennäköisesti lentäneet Ranskaan ja vuokranneet auton. Koska meidän pitää saada ostoksemme takaisin Suomeen, ajamme koko matkan omalla autolla (tai siis mies ajaa, minullahan ei ole edes ajokorttia). Viinien hinnat toki laskemme mukaan hääbudjettiin, mutta elämme ainakin vielä siinä kuvitelmassa, että pieniltä tiloilta hankittu samppanja on huomattavasti edullisempaa kuin Alkosta ostettu.

Tässähän alkaa kohta jo vähän jännittämään. Hotellit pitäisi vielä buukata ja ottaa yhteyttä viinitiloihin. Viiniralli Champagneen -sarjan seuraavassa osassa kerron tarkemmin viinitaloista, joissa aiomme vierailla.

5 kommenttia:

 1. Ei vitsit, viinitiloilla olisi kiva päästä vierailemaan! Reissu kuulostaa mielenkiintoiselta, kiva idea hyödyntää kesäreissu juomien hakuun (2 kärpästä ja....jne. ), kauniit maisemat eivät varmasti riko silmiä. ;) Und viele Fotos, bitte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos homma menee pipariksi, eikä saada ostettua juomia Ranskasta (jos tyyliin yksikään samppanjatila ei ota meitä vastaan), haetaan ne sitten teidän lähimarketista ja väitetään kaikille, että kyllä nämä on ostettu Ranskasta viinitiloilta.;) Kuvia on luvassa, runsaasti.:)

   Poista
  2. Kuulostaa vedenpitävältä suunnitelmalta!

   Poista
 2. Apua miten ihanan kuuloinen reissu! Olen vähän samanlaisesta haaveillut joskus itsekin, omat suosikit on Alsacen ja Moseljokilaakson viinit :) Mun ylioppilasjuhliin aikanaan tuotiin kuohuviinit Luxemburgista, kun sukulaisia tuli sieltä juhliin, ja siellä ainakin oli edullisempia kuin vastaavat Suomessa, eikä tarvinnut mitään elysee-tyylistä tarjoilla :D Voisi kuvitella että sampanjatkin kotiseudullaan ovat edullisempia :)
  Innolla odottelen tästä reissusta kertovia postauksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moselin laakso kuului myös alkuperäiseen suunnitelmaamme, mutta jouduimme jättämään sen ajanpuutteen vuoksi pois. Olemme laskeneet juomabudjetin sen perusteella, että näiltä pikkutiloilta saisi samppanjaa noin 15 eurolla/pullo. Alkossa halvimmat samppanjat taitavat kustantaa noin 20 euroa ja ovat yleensä melko tylsiä. Jotain vähän erikoisempaa olisi siis kiva löytää suurten tuottajien bulkkisamppisten sijaan.:)

   Poista