lauantai 6. kesäkuuta 2015

Pöytiintarjoilu vs. buffet

Meille oli alusta asti selvää, että hääillallisemme tarjoiltaisiin pöytiin. En muista, että olisimme edes keskustelleet muista vaihtoehdoista. Koska hääbuffa on kuitenkin edelleen yleisin valinta, halusin vertailla näitä kahta vaihtoehtoa keskenään. Vatitarjoilu olisi varmasti myös mahdollista, mutta ei ehkä kovin yleistä Suomessa.

Kuva täältä

Kuva: Pinterest
                             

Häät ovat todennäköisesti hienoimmat juhlat, jotka tulemme ikinä järjestämään. Pöytiintarjoilu on juhlavin ja virallisin tapa tarjota ruokaa, joten se sopii näkemykseemme omista hääjuhlistamme. Häistämme tulee pienet, jolloin pöytiintarjoilu on myös taloudellisesti mahdollista, vaikka onkin buffet-pöytää kalliimpi vaihtoehto.

Buffat notkuvat eri vaihtoehtoja ja ruokaa on enemmän kuin tarpeeksi. Monesti suomalaisilla onkin tapana pelätä, että ruoka loppuu kesken. Pöytiin tarjoiltu hääillallinen sisältää alkuruoan sekä pääruoan (jälkkärinä hääkakku), ja annoskoot ovat kaikille samat. Itse olen siinä mielessä hieman huono syöjä, että vatsani ei vedä läheskään yhtä paljon kuin silmäni söisivät. Saatan innostua buffet-pöydässä liikaa ja lapata lautaselleni annoksen, jota en jaksa syödä. Lopulta vatsa pinkeenä en enää nauti ruoasta, vaan yritän vain saada sen alas (en myöskään haluaisi tuhlata ruokaa). Tämän takia valmiit, kohtuullisen kokoiset annokset sopivat itselleni hyvin. Uskoisin, että buffasta jää aina jonkin verran hävikkiä eli hyvää ruokaa menee hukkaan. En kuitenkaan ajatellut kuskata illallisen jämiä doggie bagissa kotiin häiden jälkeen.;) "Less is more" pitää paikkansa aika monessa asiassa. Yksinkertainen, laadukas illallinen voi olla huomattavasti nautinnollisempi kokemus kuin "all you can eat -lähestymistapa". Vielä yksi lisänäkökulma, joka puhuu valmiiden annosten puolesta, on viinivalinnat. Ruoan kanssa nautittava viini on helpompi sovittaa vain yhden pääraaka-aineen sisältävälle annokselle kuin useille erilaisille salaateille, kaloille, lihoille jne. Lisäksi pöytiin tarjoiltuna illallinen sujuu nopeammin. Meidän juhlatilan vuokra-aika on "vain" seitsemän tuntia, joten haluamme pysyä aikataulussa.

Buffet-tarjoilua perustellaan usein sillä, että se luo juhliin rennomman tunnelman ja kaikki löytävät todennäköisimmin itseään miellyttävät ruokalajit. Tämä on täysin totta. Vaikka itse osaamme arvostaa pöytiintarjoilun juhlavuutta, ymmärrän kyllä hyvin, että moni valitsee rennomman tavan ruokailla. Noutopöytään jonottaessa voi jutella tuttujen kanssa, eikä ilta kulu vain pöydässä pönöttäessä. Vieraamme saavat valita kahdesta pääruokavaihtoehdosta (liha/kala), joten emme varmasti pysty miellyttämään kaikkien makunystyröitä. Erityisruokavaliot otamme toki huomioon, mutta henkilökohtaisiin mieltymyksiin emme pysty vastaamaan. Lisäksi, kyllä minäkin mietin sitä, onko kolmen ruokalajin illallinen tarpeeksi vai jääkö joillekin vielä nälkä. Iltapalaa meille ei tule, koska juhlat loppuvat näillä näkymin jo puolen yön aikoihin. Sen sijaan esimerkiksi koko illan auki olevasta jälkiruoka-/karkkibuffetista voisivat nälkäisimmät käydä tankkaamassa.

Buffet-muotoinen hääillallinen on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto, koska suurimman osan ruoista pystyy valmistamaan jo etukäteen eikä ole tarvetta tarjoiluhenkilökunnalle. Hääbuffan ei tarvitse olla karjalanpaistia ja kiusauksia, vaan nykyään saa mitä herkullisimpia salaatteja, tapaksia, kaloja, äyriäisiä, mätiä jne. Tässä yhteydessä haluaisin vielä mainita, että nuo monien kammoksumat karjalanpaisti-työväentalohäät ovat mielestäni suomalaista kansanperinnettä ja näin ollen niillä on lähes itseisarvoa. Ei huono vaihtoehto sekään siis.:)


Kuvat täältä
                           
Summa summarum: jokainen tyylillään ja molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Pöytiintarjoilu ei ole automaattisesti juhlavampaa; paljon riippuu myös tarjoiluhenkilökunnasta ja ruoan laadusta. Vastaavasti buffan ei tarvitse tuoda mieleen Ruotsinlaivaa. Jos haluaa erottua massasta, niin pöytiintarjoilu hääjuhlassa on varmasti erikoisempaa kuin buffet-tarjoilu, jolloin ruoka ehkä jää paremmin vieraiden mieleen. Itse en voi sanoa muistavani menua yhdestäkään hääjuhlasta, jossa olen ollut vieraana (viinillä on varmasti osuutta asiaan), mutta muistan syöneeni aivan erinomaista riistaa (olikohan se peuraa) eräässä karonkassa, jossa ruoka tarjoiltiin pöytiin (näistäkään bileistä en muista alkuruokaa, koska viini ;)). Buffasta jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa ja saa vatsansa täyteen. Lisäksi juhlissa säilyy rento tunnelma eikä sukulaisten tarvitse stressata etiketistä.

Tällaisia mietteitä tästä aiheesta. Toivon, että ymmärsitte pointtini ja, että teksti ei kuulostanut liian provosoivalta tai arvostelevalta. Tykkään miettiä asioita jokaiselta aspektilta ja minulla onkin taipumusta analysoida puhki mikä tahansa arkipäiväinenkin asia (vahvuutensa kullakin ;)).

6 kommenttia:

 1. Mä oon miettinyt tätä myös paljon, ja oon suunnitellut myös aiheesta postausta, pitääkin ehkä nyt kirjoittaa koska tää on jotenkin niin hankala valinta :D Mulla on aika paljon samoja ajatuksia kun mitä tässä kirjoitit, ja tällä hetkellä kallistuisin pöytiintarjoilun puoleen itsekin, mutta sitten taas buffetkin... :D En tiedä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmissa vaihtoehdoissa on niin paljon hyviä puolia, että päätös voi tosiaan olla hankala. Kannattaa kirjoittaa aiheesta, niin samalla saattaa vähän ajatuksetkin selkiytyä.:)

   Poista
 2. Meillä ei edes mietitty pöytiintarjoilua, vaikka pienet häät onkin tulossa. Aina ravintolassa käydessämme käy joko niin että a.) annos on sopiva mulle,mutta miehelle jä nälkä tai B.) mies saa sopivasti ja mä syön itseni ähkyyn.
  Koska kumpikaan vaihtoehto ei ihan iske, niin buffet on todennäköisin vaihtoehto. Ellei haluta että ruuat tarjoillaan asioissa pöytiin ja jokainen saa ottaa niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin tosiaan mainita buffan hyvistä puolista sen, että jokainen voi ottaa myös niin vähän ruokaa kuin haluaa.:D Mulla on ilmeisesti niin heikko itsehillintä, että tämä vaihtoehto ei käynyt edes mielessä.;) Astioissa tarjoilu voisi myös olla kiva ja hieman erilaisempi vaihtoehto.

   Poista
 3. Yksi syy hääpaikkamme valintaan oli se, että kys. ravintolassa on tarjolla "Louhen pidot". Ruoka olisi siis pöydissä pito-tyyliin ja vieraat saisivat niistä annostella itselleen. Mielestäni siinä yhdistyisi täydellisesti buffetin ja pöytiintarjoilun plussat. Mutta valitettavasti tästä on luovuttu kys. ravintolassa, eikä siis saada sitä vaihtoehdoksi. Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista valitsemme buffetin, vaikka se henk.koht. "inhokkini" onkin. Jotenkin se jonottaminen tuo mieleen koulun ruokajonon, not so classy (t. snobi ;)) Mutta itse olen niin vaikea (nirso) syöjä, että vieraana varmaan toivoisin ennemmin buffet-ruokailua kuin pöytiin tarjoilua. Joten sillä mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen hieman harmitellut sitä, että jään nyt sitten paitsi kaikista lukuisista herkuista, joita buffassa voisi tarjota. Toisaalta, koska en kuitenkaan jaksaisi syödä kaikkea, niin ehkä ihan hyvä vaan.;) Buffasta voi saada tosi classyn esim. kauniilla kukka-asetelmilla ja kynttilöillä.:)

   Poista